Lego 852 Helikopteri (1977)

 Mikael Willberg

 5.11.2011 Suomi Projektit · Rakentelu 

Tähän Lego helikopteriin liittyy paljon hienoja muistoja lapsuudestani, jota sivusin artikkelissa Paluu legojen pariin. Muistin hyvin kuinka äiti osti minulle tämän mallin vuonna 1978 Tampereen Centrumista missä leluosasto oli heti toisessa kerroksessa lyhyiden liukuportaiden välissä. Nyt 2011 tuon kaupan tilalla on H&M kauppa, mutta samat liukuportaat ovat edelleen paikallaan.

Tuolloin kotiin päästyäni kävin malttamattomana laatikon kimppuun. Sen sisällä oli useisiin lokeroihin jaettu punainen sisus, joka oli tulvillaan rattaita sekä akseleita tekniikkapalkkien ja muiden nippeleiden lisäksi. Muistikuvani tästä on hyvin voimakas, mutta verkosta ei löydy ainuttakaan kuvaa joka vahvistaisi tämän. Nykyisin osat tulevat tylsiin muovipusseihin pakattuna. Osat olivat erittäin jänniä, koska tämä malli oli yksi ensimmäisistä julkaistuista tekniikkalegosarjoista eikä osia ollut ennen käytettävissä. En tiedä kauanko itseltäni tuolloin 7-vuotiaana kului rakentamiseen aikaa, mutta näin aikuisenakin siihen menee helposti tunti. Osia paketissa on 365, mutta ihan kaikkia ei käytetä vain helikopteriin vaan mukana tuli myös lentokonemallin ohjeet.

Etsiessäni verkosta kuvaa laatikon sisältä, löysin tämän teknisen piirroksen helikopterista, mutten itse muista että moinen olisi tullut paketin mukana. Vaikuttavalta se silti näyttää.

Vuonna 2007 sain taas mallin valmiiksi ja omin käsiin leikittäväksi. Yhtä hienolta se edelleen näytti ja tuntui.

Valmiissa mallissa on useita eri toimintoja:

  • Ohjaussauvat liikkuvat ja niillä säädetään roottorin lapakulmia
  • Veivillä pyöritetään pää- sekä sivupropellia
  • Malli on myös optimoitu "Lego 870 Technical Motor, 4.5V" laajennussarjaa varten, jolla sähkömoottori voidaan liittää roottoreiden pyöritystä varten
  • Helikopterin häiveversio

    Eräässä verkkokeskustelussa legoharrastaja kertoi kuinka oli tehnyt Irakin sodan aikaan julkisuuteen tulleen "Lockheed F-117 Nighthawk" häivelentokoneen mallin ja tästä sain ajatuksen päivittää mallin tälle vuosituhannelle rakentamalla siitä häiveversion.