Vaatekaapista polkupyöräteline

 Mikael Willberg

 3.8.2010 Suomi Projektit · Nikkarointi

Polkupyörän säilyttäminen kerrostalossa on vähintäänkin haasteellista. Yleensä tarjolla on polkupyöräsuoja, mutta hieman paremman pyörän säilyttäminen vaatii uskallusta. Ongelmallisempaa on se että jopa yksittäisiä osia "lainataan". Parempien pyörien kohdalla nämä saattavat olla perin arvokkaita.

Asunnon sisällä polkupyörä taas on hankala säilytettävä kokonsa johdosta ja se ei istu kovin esteettisesti sisustukseen. Monet ovat laittaneet erilaisia telineitä niin kattoon kuin seiniinkin, samoin parvekkeella säilyttäminen onnistuu. Itsekin säilytinkin pyörää parvekkeella, mutta kaikista härveleistä ylettömästi innostuvan mukulan kanssa tämä ratkaisu ei toiminut. Kesähelteiden vuoksi ovea täytyi pitää auki ja ketjujen jälkiä ilmaantuikin silmänräpäyksessä pikku räpeltäjään.

Tavoitteena oli siis saada polkupyörä siirretyksi pois parvekkeelta johonkin näkymättömiin, johon muksun pääsy voidaan estää. Puoliskoni ehdotti kaapiston tekemistä itse. Itse mietin myös kattoon kiinnitettävää liukuovijärjestelmää jolla saisi tehtyä huomaamattoman piiloseinän. Samalla saisimme lisää hyllysäilytystilaa, mutta rasitteena oli se ettei sijoituspaikan seinään voi propata kiinnikkeitä, koska kipsilevyn takana on 70-luvulla käytetty kylpyhuoneen peltilaatikkovesieristys.

Päädyimme siihen että projekti kannattaa toteuttaa tehdasvalmisteisena kaappi/hyllyratkaisuna johon teemme pyörän mentävän tilan. Tällä tavalla säästämme aikaa, joka muksun kanssa on kroonisesti vähissä. Lopulta valitsimme pohjaksi Ikea Pax säilytysjärjestelmän: 2 kpl 100 * 236 * 66 cm (l*k*s) runkoa sekä 2 liukuoven kokonaisuuden samasta sarjasta.

Runkojen pystytys sujui verkkaisesti, mutta ilman katastrofia vaikka pikku apuri parhaansa mukaan osallistui projektiin niin duunarina kuin työnjohtajan roolissa sekä lainaamalla tarvittavia työkaluja omaan käyttöönsä.

Konsultoin niin ystäviäni kuin rautakaupan henkilökuntaakin lastulevyn kantavuudesta ja sen vahvistamisen tarpeellisuudesta, kun siihen on tehty sopiva reikä. Lähinnä sain hymyilyä ja ihmettelyä osakseni kun kerroin projektista. Jotta polkupyörä taittuu helposti paikoilleen tulee aukon olla lähempänä etureunaa, jolloin etureunasta tulee heikompi. Epätietoisuutta kestävyydestä lisäsi entisestään toista sataa kiloa painavat lasiovet.

Aukko mitoitettiin siten että satulan päälle jää noin 10 senttiä varaa ja polkimien reunoille jää 4 senttiä per puoli. Aukko on kooltaan 42 * 100 cm (l*k) ja seinät on kiinnitetty toisiinsa 5 mm pulteilla. Mielenrauhan varmistamiseksi etureuna on vielä vahvistettu 2 mm paksuisella reikänauhalla.

Itse reiän tekeminen oli raivostuttavaa. Porasin 10mm reiät kulmiin ja leikkasin reunat pistosahalla. Halpistyökalusta tuntui teho loppuvan ja avitamalla sai terän taittumaa/kiertymään. Välillä piti tehdä uusi poraus ja aloittaa sahaus "uudelleen". Jälki ei ehkä kelpaa nirsoimmille, mutta saahan tuon leikkausreunan peitettyä vaikka u-listalla tai kontaktimuovilla.

Lattiat tödennäköisimmin tulen vielä suojaamaan vanhoilla räsymatoilla. Mainittavaa on vielä se mitä kuvista ei näe eli kaappien päällä on "kakkosnelosen" palat ruuvattuina kattoon asti, jotka estävät kaapin "kippaamisen" eteenpäin.

Vaatekaappi Valmiina

Kiitokset

Erityiskiitos Andras Vargalle ylimääräisestä käsiparista, joka oli tarpeen niin muksu pitämisessä pois jaloista kuin "loppupuristuksessa".

Viitteet / Luettavaa